---
title: "Şûrâ Sûresi 21. Ayet Tefsiri"
sure: "Şûrâ"
sure_no: 42
ayet_no: 21
url: https://www.kuranvemeali.com/sura-suresi/21-ayeti-tefsiri
language: tr
source: Kuran ve Meali
---

# Şûrâ Sûresi 21. Ayet Tefsiri

> Kur'an-ı Kerim, Şûrâ Sûresi (42. sûre), 21. ayet. Kaynak: [Kuran ve Meali](https://www.kuranvemeali.com/sura-suresi/21-ayeti-tefsiri)

## Arapça

اَمْ لَهُمْ شُرَكٰٓؤُ۬ا شَرَعُوا لَهُمْ مِنَ الدّ۪ينِ مَا لَمْ يَأْذَنْ بِهِ اللّٰهُۜ وَلَوْلَا كَلِمَةُ الْفَصْلِ لَقُضِيَ بَيْنَهُمْۜ وَاِنَّ الظَّالِم۪ينَ لَهُمْ عَذَابٌ اَل۪يمٌ

## Okunuşu

Em lehum şurakâu şera’û lehum mine-ddîni mâ lem ye/żen bihi(A)llâh(u)(c) velevlâ kelimetu-lfasli lekudiye beynehum(k) ve-inne-zzâlimîne lehum ‘ażâbun elîm(un)

## Mealler

- **Ömer Çelik Meali:** Yoksa onların Allah’a koştukları ortaklar var da, bunlar Allah’ın izin vermediği şeyleri kendilerine din diye kabul ettirmek istiyorlar, öyle mi? Şâyet Allah’ın azabı ertelemeye dâir sözü olmasaydı aralarında çoktan hüküm verilir, işleri bitirilirdi. Hiç şüphesiz zâlimleri, can yakıcı bir azap beklemektedir.
- **Diyanet Vakfı Meali:** Yoksa onların, Allah'ın izin vermediği bir dini getiren ortakları mı var? Eğer erteleme sözü olmasaydı, derhal aralarında hüküm verilirdi. Şüphesiz zalimlere can yakıcı bir azap vardır.
- **Diyanet İşleri (Eski) Meali:** Yoksa, Allah'ın dinde izin vermediği bir şeyi onlara meşru kılacak ortakları mı vardır? Eğer kesin yargı bulunmayacak olsaydı aralarında hemen hükmedilirdi. Doğrusu, zalimlere can yakıcı azap vardır.
- **Diyanet İşleri (Yeni) Meali:** Yoksa, Allah’ın izin vermediği bir dini kendilerine tutulacak yol kılan ortakları mı var? Eğer (cezaların ertelenmesine dair) kesin hükmü olmasaydı, derhal aralarında hüküm verilirdi. Şüphesiz, zâlimler için elem dolu bir azap vardır.
- **Elmalılı Hamdi Yazır Meali:** Yoksa onların, Allah'ın dinde izin vermediği şeyi kendilerine meşru kılacak ortakları mı vardır? Eğer azabın ertelenmesine dair kesin yargı sözü olmasaydı, aralarında hemen hüküm verilir, işleri bitirilirdi. Gerçekten zalimler için acı bir azab vardır.
- **Elmalılı Meali (Orjinal) Meali:** Yoksa onların şerikleri var, onlara dinden Allahın izin vermediği şeyleri meşru' kıldılar öyle mi? Eğer o fasıl kelimesi olmasa idi aralarında huküm icra edilir, bitirilirdi ve şübhesiz ki zâlimler için elîm bir azâb vardır
- **Hasan Basri Çantay Meali:** Yoksa onların Allahın izin vermediği şeyleri (o fâsid) dîn (lerin) den kendilerine şerîat (çıkarıb) yapan ortakları mı var? Eğer o fasıl kelimesi olmasaydı aralarında mutlakaa (dünyâda icra) edilmiş (işleri bitirilmiş) di bile. Şübhesiz ki o zaalimler için hakkı çetin bir azâb vardır.
- **Hayrat Neşriyat Meali:** Yoksa onların, dinden Allah'ın kendisine izin vermediği şeyleri, kendilerine meşrû' kılan ortakları mı var? Hâlbuki (haklarında âhirette hüküm verileceğine dâir önceden söylenmiş) ayırma sözü olmasaydı, aralarında elbette hüküm verilmiş (işleri çoktan bitirilmiş)olurdu. İşte şübhesiz o zâlimler yok mu, onlar için, (pek) elemli bir azab vardır.
- **Ali Fikri Yavuz Meali:** Yoksa o kâfirlerin bir takım şeytanları (putları) var da, onlara, dinden Allah'ın izin vermediği şeyleri meşrû kıldılar, öyle mi? Eğer o fasıl kelimesi (azabın tehir edildiği ve amellerin ayırd edildiği kıyamet günü takdir edilmiş) olmasaydı, muhakkak aralarında hüküm verilir, işleri (helâkleri) bitiriliverirdi. Şübhe yok ki, zalimler için acıklı bir azab vardır.
- **Ömer Nasuhi Bilmen Meali:** Yoksa onlar için şerikler var da onlar için dinden kendisiyle Allah'ın izin vermediği şeyleri meşrû mu kıldılar? Ve eğer o fâsıl kelimesi olmasa idi elbette aralarında hüküm icra edilmiş olurdu ve şüphe yok ki o zalimler için elîm bir azab vardır.
- **Ümit Şimşek Meali:** Yoksa onların, Allah'ın izin vermediği şeyleri din diye kendilerine yasallaştıran ortakları mı var? Hükmün ertelenmesine dair söz olmasaydı, onların aralarında iş çoktan bitirilirdi. Çünkü zalimlerin hakkı acı bir azaptır.
- **Yusuf Ali (English) Meali:** What! have they partners (in godhead), who have established for them some religion without the permission of Allah. Had it not been for the Decree of Judgment, the matter would have been decided between them (at once). But verily the Wrong- doers will have a grievous Penalty.

## Tefsir

### Ömer Çelik Tefsiri

Bu sûrenin 13. âyetinde de
temas edildiği üzere Cenâb-ı Hak, din ve şeriat belirleme yetkisini bütünüyle
elinde tutmakla, kendisinden başka din belirleyici, şeriat vaz edici ve kanun
koyucu birilerini arayanları azabına uğramakla tehdit etmektedir. İzin
vermediği şeyleri meşrû kılmak için din uydurmaya kalkışmanın dünya kazancı
adına yapılan fenalıkların başında sayılacağını hatırlatmaktadır. Beşerî
hayatın tanziminde istedikleri gibi kanun koyma yetkisini ellerinde bulunduran
ve Allah’ın izin vermediği şeyleri din diye yutturmaya çalışan sahte
tanrıların, Kur’an ifadesiyle tağûtların ve bunları Allah’a ortak koşanların
nasıl bir feci sona doğru yaklaştıklarını ihtar etmektedir. Mesela bu sözde
tanrılar Allah’a şirk koşmak, ilâhî kanunlar dışında çeşitli hükümlere uymak,
âhireti inkâr etmek; faiz, zina, içki, örtünme gibi açıkça haram kılınmış
günahları helâl kılmak, zulüm, verdiği sözü çiğnemek gibi Allah’ın izin
vermediği birtakım şeyleri meşrû kılabilmekte, diledikleri gibi din
yapabilmektedirler. Bu haddini bilmezlerin cezaları imtihan gereği hemen
verilmese de, öte dünyada mutlaka hesapları görülecek, yaptıklarına pişman
olacaklardır. Bu sebeple olayın âhiret boyutunda olup biteceklere ışık tutmak
üzere buyruluyor ki:

## Bağlantılar

- [Bu sayfanın HTML sürümü](https://www.kuranvemeali.com/sura-suresi/21-ayeti-tefsiri)
- [21. ayet meali](https://www.kuranvemeali.com/sura-suresi/21-ayeti-meali.md)
- [21. ayet tefsiri](https://www.kuranvemeali.com/sura-suresi/21-ayeti-tefsiri.md)
- [Önceki ayet (20)](https://www.kuranvemeali.com/sura-suresi/20-ayeti-tefsiri.md)
- [Sonraki ayet (22)](https://www.kuranvemeali.com/sura-suresi/22-ayeti-tefsiri.md)
- [Şûrâ Sûresi](https://www.kuranvemeali.com/sura-suresi.md)
- [Tüm sûreler](https://www.kuranvemeali.com/llms.txt)
